Zeker als je langere afstanden gaat afleggen op je wielrenfiets is het belangrijk om een paar extra accessoires mee te nemen. Denk daarbij aan eten en drinken, extra kleding, en apparatuur om de weg te vinden. Het volgende lijstje is een goede basisuitrusting voor wielrenners.

Energiedrank en sportvoedsel

Wielrennen is topsport, en je zult na een kilometer of twintig zeker nieuwe energie nodig hebben. Speciaal sportvoedsel zoals gels en energy bars nemen weinig ruimte in en kunnen zelfs zonder van je fiets af te stappen gegeten worden. Energiedrank en water in een bidon helpen je om niet uit te drogen – zeker op hete dagen verlies je liters zweet door de warme lucht en de inspanning.

Smartphone in een stevig telefoonhoesje

Wie kan er zonder zijn smartphone? Ook op de fiets bewijst het wonderapparaat zijn waarde. Je kan je smartphone (in een beschermend telefoonhoesje!) nodig hebben om de weg te vinden naar je eindbestemming en om halverwege een café te bezoeken en een welverdiende pauze te houden. Als je in niemandsland pech of een ongeluk krijgt, is een telefoon ook waardevol om hulp in te roepen.

Warme kleding

Ook al schijnt de zon, een paar uur later kan het opeens rotweer zijn. Neem daarom een regenjack en/of windjack mee, dat je beschermd tegen onderkoeling door wind en water. Er zijn ook speciale arm- en beenstukken, die je ledematen beschermen als het weer omslaat. Stop ze in je achterzak of in een zadeltasje en je bent op alles voorbereid.

Fietscomputer

Een fietscomputertje geeft je een weelde aan informatie. Deze software vertelt je bijvoorbeeld de juiste route en meet je hartslag, snelheid en calorieverbruik, . Een smartphone met de juiste apps kan eventueel als vervanging hiervoor dienen. Koop dan wel een flexibel telefoonhoesje, zodat je dure telefoontje geen schade oploopt als hij tijdens het fietsen van je stuur afvliegt.