Toe aan een nieuwe fiets? Dan is het allereerst tijd om te besluiten wat voor soort fiets bij jou past. Een fiets is niet zomaar een fiets; elke soort fiets is speciaal ontworpen voor zijn eigen doel. Daarom is de belangrijkste vraag; waarvoor wil je de fiets gebruiken?

Fietsen naar werk of school

Als je meerdere malen per week dagelijkse ritjes met afstanden van 10-40 km maakt, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Met een e-bike wordt je niet moe op afstanden tussen de 10 en 20 km enkele reis. Wat sportiever aangelegd? Een hybride fiets lijkt op een sportfiets, maar heeft wel het gemak van spatborden en een bagagedrager.

Korte ritjes

Pak je de fiets voor korte ritjes naar de supermarkt of de sportschool? Dan is een stadsfiets iets voor jou. Zo simpel mogelijk, want de rest kan toch alleen maar kapot gaan. Heb je niet vaak een fiets nodig? Denk eens aan een deelfiets. Je koopt dan geen fiets, maar betaalt slechts voor het gebruik. Je hoeft je niet bezig te houden met dingen als onderhoud of diefstal, die risico’s zijn voor de aanbieder.

Meenemen op de fiets

Is je fiets jouw voornaamste transportmiddel? Dikke kans dat je vaak veel spullen met je mee te nemen hebt. Ga dan voor een fietskar. De kar hang je eenvoudig achter je fiets wanneer je veel spullen te verplaatsen hebt. Voor je dagelijkse boodschappen of een klein huisdier is een krat of mand voor op de fiets ideaal. Heb je dagelijks echt veel spullen? Overweeg dan een bakfiets. Ideaal voor de wekelijkse grote boodschappen, huisdieren en kinderen.

Sporten

Liever een fiets om te sporten? Maak dan je keuze tussen een mountainbike, racefiets of een gravelbike.