Je bent een beginnende fietser of een doorwinterde wielrenner die al duizenden kilometers rubber heeft verbrand. In beide gevallen kan fietssoftware jouw snelste, mooiste of avontuurlijkste ritten naar een hoger niveau tillen. Ook indoortraining kan met behulp van apps en softwareprogramma’s een stuk uitdagender en boeiender worden. Je kunt dus software gebruiken om je ritten buiten bij te houden, maar ook om binnen te meten hoe snel je gaat en waar je verbeterpunten liggen. Daarnaast heb je helemaal geen ingewikkelde apparatuur nodig. Fietssoftware draait gewoon op je refurbished iMac 27 en apps kun je op elke smartphone van tegenwoordig installeren.

Fietssoftware versus fietscomputer

Vroeger had je om een fietsrit bij te houden een dure fietscomputer nodig die je op het stuur van je fiets moest monteren. Deze luxe technische snufjes waren zo nauwkeurig omdat je de fietscomputer moest kalibreren om overeen te komen met de rotaties van de pedalen. Dit maakte de computers dus gedetailleerd in hun metingen, maar ook erg duur.

Dat is gelijk het nadeel van een fietscomputer – je bent nog steeds voor een goedkoop model al snel 100 euro kwijt, en voor geavanceerdere uitvoeringen kan de prijs oplopen tot wel 500 euro. Dat is erg veel geld, of je nou voor de lol fietst of er een echte sport van maakt. En dat terwijl er veel goedkopere en makkelijkere opties beschikbaar zijn. En dat is waar de voordelen van fietssoftware en apps om de hoek komen kijken.

Er zijn tegenwoordig veel keuzes die allemaal hun eigen voordelen hebben, afhankelijk van waar jij de software voor wil gebruiken. Geen gedoe meer met computers op je stuur, je telefoon doet de metingen. En met je refurbished iMac 27 kun je middels de software gemakkelijk alle data analyseren en inspecteren.

Hoe ga jij deze software gebruiken?

Welke fietssoftware voor jou het beste is, is afhankelijk van jouw wensen. Kijk in je zoektocht naar factoren als binnen– of buitengebruik. Wil je meten op snelheid of misschien op klim- en afdalingen? Wil je routes bij houden of uitstippelen, wil je in detail meer weten over spiergebruik en spierontwikkeling, of ben je juist gericht op vet- en calorie verbranding? Voor iedereen is er wel wat te vinden op de markt.