Nederland is een echt fiets land waar dagelijks veel mensen onderweg zijn op de fiets. De één kiest regelmatig voor een leuke fietstocht in zijn vrije tijd en de ander fietst elke dag naar het werk. Omdat er zoveel gefietst wordt is er regelmatig behoefte aan pechhulp voor fietsers en met de komst van de elektrische fiets is deze vraag naar hulp onderweg en bij mensen thuis alleen maar gestegen. Het repareren van fietsen op locatie maakt het beroep van fietsenmaker erg afwisselend.

Als je ervoor kiest om als fietsenmaker voor een pechhulp service te gaan werken zijn er verschillende organisaties waar je kunt solliciteren. Je kunt natuurlijk ook een eigen bedrijfje beginnen, maar mensen zullen sneller geneigd zijn om voor bekende hulpdiensten te kiezen, zoals bijvoorbeeld de ANWB. Echte fanatieke fietsers sluiten meestal een verzekering af waarin deze service vergoed word en dan stelt de verzekeringsmaatschappij ook eisen aan het soort hulp dat gegeven wordt. Wanneer je als zelfstandige in deze branche wilt gaan werken is het dus aan te raden om jezelf hier eerst in te verdiepen.

Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Er kan immers van alles kapot gaan aan een fiets en aangezien de fietser graag verder zal willen fietsen moet je een breed assortiment onderdelen bij je hebben. Hiervoor is het ideaal om een uitgebreid Work System in je bedrijfsauto te hebben. Daarmee voorkom je dat alle kleine onderdeeltjes door elkaar komen te liggen en je ter plekke veel tijd kwijt bent aan het zoeken naar het juiste onderdeel of schroefje. Daarnaast ziet een op maat gemaakt Work System in je bedrijfsauto er natuurlijk ook erg professioneel uit. Als medewerker buitendienst ben je in combinatie met je mobiele werkplaats het visitekaartje van het bedrijf dus het moet er allemaal goed georganiseerd uitzien.

Omdat je als fietsenmaker op locatie steeds ergens anders aan het werk bent is het een zeer afwisselende baan. Je ontmoet een diversiteit aan mensen en zowel op afgelegen als drukke plekken. Aangezien je zelfstandig werkt heb je erg veel vrijheid. Het draait altijd om onverwachte reparaties dus je zult wel erg goed moeten zijn met je planning, zodat klanten niet al te lang hoeven te wachten op de benodigde hulp. De werktijden kunnen erg onregelmatig zijn, want mensen fietsen natuurlijk niet enkel tussen 9 en 5 op doordeweekse dagen. Werken in het weekend heeft als voordeel dat het vaak fietsers betreft die een dagje uit zijn en over het algemeen in een ontspannen stemming zijn. Tevens kom je ongetwijfeld op de meest prachtige plekjes van Nederland.