In Nederland fietsen we wat af met z’n allen. Een helm dragen is daarbij niet verplicht. Dat is opvallend, want verschillende andere landen in de EU hebben inmiddels de fietshelmplicht omarmd. Met name in de grote steden is het verkeer vaak druk en chaotisch en een fout is snel gemaakt. Een ongeluk zit niet voor niets in een klein hoekje.

Een val met je fiets is snel gebeurd en kan met een onbeschermd hoofd nare en verstrekkende gevolgen hebben. Een fietshelm beschermt tegen hoofdletsel doordat het de kracht van de val en de klap op je hoofd absorbeert. Een fietshelm kan daarom het verschil maken tussen een ernstig hoofd-hersenletsel en een licht hoofd-hersenletsel. Beschadigd hersenweefsel kan nooit meer genezen en ernstig letsel kan lijden tot overlijden of ernstige invaliditeit.

Onderzoek wijst uit dat het dragen van een fietshelm tijdens een ongeluk de kans op ernstig hoofdletsel met 60% vermindert. Uit onderzoek via autopsie van slachtoffers welke zijn omgekomen door een fietsongeluk waarbij geen helm gedragen werd, is gebleken dat het dragen van een helm in 37% van de gevallen het leven van de fietser had kunnen redden. Kinderen zijn in de regel nog kwetsbaarder: ze vallen sneller met hun eigen fiets of kunnen flink bezeerd raken wanneer ze vallen terwijl ze in een fietsstoeltje zitten. Ook lopen kinderen een groter risico op hoofdletsel. Voor hen is een helm nog noodzakelijker.

Fietshelm is niet cool/i

Het is waar, de fietshelm heeft bepaald geen cool imago en veel Nederlanders willen er vooralsnog echt niet aan. Toch zouden we hier met elkaar kritisch naar moeten kijken; de autogordel had twintig jaar geleden ook een suf imago. Echter hebben we als maatschappij inmiddels omarmd dat gordels levens redden. En laat dat voor fietshelmen nou exact hetzelfde zijn.

De tijd voor fietshelmen in het verkeer is aangebroken! Doe je mee?