Een goede fietsbroek is essentieel voor jouw zitcomfort op de fiets. Maar waar moet je op letten als je een fietsbroek gaat kopen?

Dames of heren?

Begin met het onderscheid tussen een dames- en herenbroek. Het verschil is niet alleen de maat maar ook de pasvorm, de plek van de bretels en de vorm van de zeem.

Zeem

Een zeem is belangrijk op de racefiets tijdens lange ritten. De functie van een zeem is om vocht af te voeren. Het vermindert wrijving doordat je zitvlak goed aansluit op je zadel. Schuren kan immers voor irritatie van de huid zorgen. Fiets je niet zo vaak of ver, dan is een simpele uitvoering van een fietsbroek voldoende. Kijk voor langere ritjes rond naar een duurdere uitvoering; de zeem, de naden en de levensduur van de broeken maken hierin het verschil.

Bretels

Een broek met bretels blijft beter zitten en houdt de zeem goed op zijn plek. Maak je vaak lange tochten, dan zijn bretels echt een meerwaarde. Goed passende bretels voelen aan alsof ze te strak zitten als je rechtop staat, omdat ze ontworpen zijn voor een voorovergebogen fietshouding.

Voor kortere ritjes kun je een broek zonder bretels overwegen, simpelweg omdat ze eenvoudiger zijn aan en uit te trekken.