Een fietsschoen geeft echt meerwaarde, maar welke kies je? Er is immers enorm veel keuze. Tijd dus om je een beetje te verdiepen in welke kwaliteiten zo’n schoen moet hebben en waar je op moet letten om de juiste schoen te vinden.

Je gelooft het misschien niet, maar door wielrenschoenen ga je echt sneller fietsen. De harde zool van de schoen is speciaal ontworpen om de kracht die je zet tijdens het fietsen om te zetten in extra vaart waardoor je dus harder gaat.

Wielrenschoenen hebben een harde zool om te voorkomen dat je voet buigt tijdens het fietsen. Het buigen van je voet kan leiden tot kramp en dat is het laatste wat je wil tijdens een lange tocht door de velden.

Een goede wielrenschoen biedt extra comfort doordat er een speciaal sluitsysteem op zit waarmee je de schoen nauwkeurig kunt afstellen op je voet. In combinatie met de juiste wielrensokken hebben de schoenen bovendien een uitstekend ventilatiesysteem om vocht af te voeren, waardoor je geen wrijving krijgt in je schoenen.

Op welke punten moet je goed letten in je zoektocht naar de perfecte schoen?

  • Schoenmaat

Nogal voor de hand liggend natuurlijk. Toch is het de moeite waard om te noemen, omdat een goede pasvorm echt essentieel is. Let dus altijd op zowel een goed passende lengte als breedte van de schoen. Een goede wielrenschoen moet precies groot genoeg zijn dat je voeten niet afknellen maar er ook geen ruimte is voor je voet om te gaan schuiven.

  • Stijfheid

Ben je van plan om de schoenen alleen voor het wielrennen te gebruiken? Kies dan voor zo stijf mogelijke zolen. Carbonzolen staan erom bekend dat ze erg licht en erg stijf zijn. Let wel, zulke stijve zolen lopen totaal niet lekker.

  • Sluitsysteem

Je wielrenschoenen maak je met een sluitsysteem vast aan de pedalen. Dit kan met klittenband, een gesp- of een draaisluiting. Goedkopere wielrenschoenen hebben vaak een klittenbandsluiting.

Je kunt gemakkelijk de sluiting open en dicht maken en anders afstellen wanneer hij niet goed zit. Een nadeel van klittenband is dat het makkelijk los raakt en dat je het niet erg strak kunt sluiten.

Wat dat betreft verdient een gespsluiting de voorkeur boven klittenband. Je kunt de sluiting makkelijk nauwkeurig afstellen en je schoen zal niet zomaar loslaten omdat de gesp niet onbedoeld open kan springen. De draaisluiting vind je alleen bij de schoenen. Deze verdeelt de druk van de sluiting over de hele voet, voor optimaal comfort.