Er bestaat niet zoiets als een universeel ideaal zadel. Dat komt omdat iedereen anders gebouwd is en een andere houding op de fiets aanneemt. Om zadelpijn te voorkomen is het belangrijk om een goed zadel te hebben die past bij jouw bouw, houding op de fiets en de afstellingen van jouw fiets.

Risico tot miskoop

Bij online shoppen loop je altijd het risico dat je een miskoop doet. Je kunt het artikel niet passen of testen en foto’s online zijn vaak misleidend. Dat is bij een fietszadel niet anders; omdat er zoveel factoren meespelen in welk zadel bij jou past is het moeilijk te beoordelen via een site.

Meten is weten

Besluit je toch online te zoeken, zoek dan eerst goed uit welke eigenschappen jouw zadel moet hebben. Let daarbij op jouw zadelstand en de afstand van je zadel tot het fietsstuur. Ga na op welke plekken jij snel zadelpijn krijgt en zoek uit welke zadeleigenschappen je nodig hebt. Meet de afstand tussen je zitbotjes op om het juiste formaat zadel uit te kiezen. Zorg er tenslotte altijd voor dat je ergens bestelt waar je het fietszadel zonder gedoe mag omruilen.