Online winkelenOnline winkelen

Een stukje fietsenEen stukje fietsen

Op welke fietskleding mag je echt niet besparen?

We denken altijd na over een goede fiets en hoe belangrijk dat is. Veel te vaak wordt echter vergeten dat goede fietskleding net zo belangrijk is voor een comfortabele fietsrit. Zorg daarom altijd voor goed passende en nauwsluitende fietskleding die nergens knelt. Let op dat het materiaal van je kleding past bij het jaargetijde en de weersomstandigheden, en dat je kleding jouw temperatuur en vocht goed kan reguleren.

Onmisbaar

Absoluut onmisbaar is een goede regenjas, want in Nederland kan het weer nogal onstuimig zijn. Een goede regenjas kan je bovendien ook gebruiken als windstopper. Ook heb je speciale fietshandschoenen nodig om de schokken van je stuur op te vangen. Hier kun je overigens ook het zweet mee van je hoofd vegen.

Basis outfit

  • Fietsbroek

Het belangrijkste kledingstuk op de fiets is een goede fietsbroek. Zorg dat deze goed aansluit en nergens knelt. Let er bij de aanschaf op dat je zoekt naar een broek die voldoende ondersteuning biedt om zadelpijn te voorkomen.

  • Zeem

De meeste fietsbroeken draag je op de blote huid. Meerdere lagen kleding kunnen namelijk voor wrijving zorgen, waardoor je onder andere zadelpijn kunt krijgen. Precies daarom heb je een goede zeem nodig, want een zeem absorbeert het vocht dat vrijkomt tijdens het fietsen.

  • Fietsjersey

Een basic fietsjersey met korte mouwen is ideaal voor op de fiets. Bij temperaturen onder de 15 graden kun je deze goed combineren met één of meerdere ondershirts. Ook is het handig om een jersey met lange mouwen in je assortiment te hebben. Voor de frisse ochtenden in het voorjaar en najaar heb je een paar arm- en beenstukken nodig. Je trekt deze aan voor vertrek en zodra je tijdens de tocht bent opgewarmd kun je deze gemakkelijk uittrekken.

  • sokken

Sokken zijn niet zomaar sokken. Goede fietssokken zijn lekker warm maar hebben daarnaast ook de kwaliteit om vocht te absorberen, waardoor je schoenen niet gaan schuren en je voeten niet opzwellen.

  • Fietsbril

Een fietsbril beschermt je ogen tegen vliegjes, zandkorrels en ander vuil dat je onderweg opvangt met je gezicht. Het biedt tevens bescherming tegen de felle zon op mooie dagen.

  • Fietsjack

Je kunt natuurlijk niet zonder een goede fietsjas waarmee je onder alle weersomstandigheden nog steeds comfortabel kunt fietsen. Er zijn dankzij de nieuwste ontwikkelingen tal van uitvoeringen. Met materialen als Nanoflex en Goretex kun je zelfs onder de meest extreme weersomstandigheden op de fiets stappen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor kou, regen en wind.

Mocht je echt snel willen gaan, denk dan eens aan een aerofit fietsshirt. Deze shirts zijn vaak gemaakt van speciaal materiaal om de aerodynamica te bevorderen. Ze zitten niet per se even lekker als bovengenoemde artikelen, maar je kunt er wel lekker hard mee door de lucht snijden.

Vanzelfsprekend mogen goede fietsschoenen en een veilige fietshelm niet ontbreken.